Dotacja UP - Pogotowie komputerowe + sklep = kilka pytań
Autor | ~tb21 [83.28.199.*]
2010-03-01 20:16
Witam serdecznie wszystkich na forum !
Jakiś czas temu pozytywnie rozpatrzono mój wniosek do PUP i przyznano mi dotacje na rozpoczęcie DG.
Składałem wniosek praktycznie po to, by otrzymać pieniążki i zakupić sobie konkretny sprzęt i tak też zrobiłem:) Jednakże miałem również okazję złożyć i sprzedać 2 komputery, co dało mi jakiś zarobek. Zacząłem więc myśleć o tym poważnie. I dlatego proszę Was o odpowiedź na kilka pytań, ponieważ nadszedł czas na uruchomienie działalności, wypisanie wniosków i załatwianie spraw w urzędach..
1. we wniosku o dotację wpisałem, że wybieram opodatkowanie na zasadach ogólnych, w związku z tym co powinienem wybrać przy wypełnianiu wniosku EDG-1 w rubryce "Rodzaj prowadzonej dokumentacji rachunkowej" ?
(księgi rachunkowe / podatkowa księga prz. i rozch. / inne ewidencje / nie jest prowadzona)
2. chciałbym móc wystawiać faktury.. domyślam się że w US będę musiał zadeklarować, że będę płatnikiem VAT. Pytanie, jakie opłaty będę musiał płacić z tego tytułu. I czy muszę zakupić kasę fiskalną już w pierwszym roku działalności?
3. Czy poniższe nr PKD wystarczą do mojej działalności, czyli serwis(pogotowie) + sklep internetowy?
96.09.Z - Odzyskiwanie danych, instalowanie komputerów i programów komputerowych
95.11.Z - Naprawa i konserwacja komputerów i urządzeń peryferyjnych
95.12.Z - Naprawa i konserwacja sprzętu (tele) komunikacyjnego
Czekam na info, jakie PKD muszę jeszcze dopisać.
4. Gdy już rozpocznę działalność, to będę mógł kupować sprzęt komputerowy bez podatku Vat? W każdym sklepie komputerowym czy tylko w hurtowniach? Jakie wymagania trzeba spełnić?
5. Przykładowo kupię sprzęt za 2 000 zł netto, poskładam kompa i sprzedam klientowi za 2 700 zł brutto, już z podatkiem 22%, to podatek 22% będe musiał wplacić do US? czy według zasad ogólnych 18 % z przychodu minus koszty i kwotę zmniejszającą podatek?
« Poprzednia wiadomość
|
Następna wiadomość »