kilka pytan o prowadzenie dzialalnosci
Autor | ~totus [83.19.5.*]
2010-06-10 10:59
witam na forum, to moj pierwszy post, mam nadzieje, ze nie zalamalem juz za duzo punktow regulaminu,
chcialbym zalozyc firme, choc nadal mam watpliwosci, dokladnie jak wyglada struktura podatkow, etc jakie mnie czekaja.
nie wiem jaka forme dokladnie wybrac, samozatrudnienie odpada, firme zakladam sam wiec spolka tez.
mam czlowieka do zatrudnienia, studenta rozumiem ze zadnych zusow za niego nie place, podpisujac np umowe o dzielo? jak wyglada umowa o dzielo z przekazaniem praw autorskich, czy 50% kosztow wtedy obowiazuje?
chce byc pelnym platnikiem vat, wiec w moim wyobrazeniu sytuacja wyglada tak, ze co miesiac odpalam na muzea i autostrady:
- ograniczony zus
- vat tyle ile wyjdzie
- podatek dochodowy za chlopaka ktorego biore na umowe na dzielo
tyle?
jak wyglada sytuacja, kiedy chce sam dla siebie przelac z konta firmowego na prywatne czesc pieniedzy? czy rownolegne odpalam dwa przelewy - jeden dla siebie, drugi w wysokosci 19% kwoty do skarbowki i to zalatwia sprawe, czy sam musze ze soba spisac umowe np o dzielo (co dla mnie nie bylo by zle, bo sam jestem tez studentem)?
jak wyglada sprawa z zakupami np karta z firmowego konta, czy wystarczy ze w restauracji gdzie mam spotkanie z klientem wezme rachunek, albo fakture i juz jest jako koszt ok?
czy moge placic za rzeczy karta z kata firmowego biorac fakture na rozne rzeczy, jezeli nie planuje odliczyc od tego vatu? - to chyba najglupsze pytanie, bo pewnie nie
czy kiedy place z wlasnych pieniedzy gotowka i biore fakture, moge po prostu wrzucic to w koszty i zrobic zwrot kwoty z konta firmowego na prywatne, czy to jest bardziej skomplikowane i musze do tego miec otworzona kase gotowkowa (ktorej otwierac nie chce)?
pozdrawiam
« Poprzednia wiadomość
|
Następna wiadomość »