Na skróty

Masz firme?
Masz kredyt do 3 mln z?, bez zaświadczeń.
Sprawdź!

reklama

Forum Zatrudnienie pracowników i ZUS

polska umowa zlecenia z pracodawcą zagranicznym !!!

Autor  |  ~adamlu [195.90.102.*]    2009-03-06 03:11
Witam,

Mam bardzo wyjątkową sytuację. Firma w Niemczech chce mnie zatrudnić na podstawie umowy zlecenia lub umowy o dzieło, ale pracę będę wykonywał w Polsce. Umowa ma charakter czasowy, zatem co miesiąc będę otrzymywał stałe wynagrodzenie. Jakie składki ZUS powinienem zapłacić i w jakiej wysokości?

Szczegółowe wątpliwości:
1. Zgodnie z Polskim prawem to pracodawca odprowadza składki dla ZUS od umowy zlecenia, ale mój pracodawca nie podlega pod prawo Polskie. Kto zatem powinien odprowadzać składkę?
2. Mój pracodawca nie powinien chyba odprowadzać za mnie składek na ubezpieczenia społeczne w Niemczech, ponieważ pracę wykonuję wyłącznie na terenie Polski. Czy należy zatem odprowadzać składki i do jakiej instytucji - do ZUS czy odpowiedniej instytucji w Niemczech?
3. Jakie składki ubezpieczeniowe należy odprowadzić? Emerytalne, wypadkowe, zdrowotne?
4. W jaki sposób wyliczyć wartość podatku dochodowego dla Urzędu Skarbowego w Polsce i wartość składek ubezpieczeniowych, skoro codziennie kurs EURO zmienia się?
a) Czy powinien to być kurs sprzedaż, kurs kupna, czy kurs średni EURO?
b) Czy powinien to być kurs z dnia wystawienia rachunku mojemu pracodawcy, czy kurs z dnia wpłynięcia pieniędzy na moje konto w Polsce?
c) Czy powinien to być kurs wg. stawek NBP, czy mojego banku?
d) Co jeśli wypłacę ze swojego konta gotówkę w EURO i wymienię ją w innym banku lub w kantorze (po lepszym lub gorszym kursie - czyli mogę mieć dodatkowy zysk lub stratę)?
e) Co jeśli postanowię nie wymieniać otrzymanych EURO i zatrzymać je na koncie walutowym? W jaki sposób wyliczyć wartość składek ubezpieczeniowych i podatku dochodowego liczoną w PLN?
5. W celu wykonywania pracy będę ponosił koszty, które są pokryte w ramach mojego wynagrodzenia. Umowa z pracodawcą zobowiązuje mnie do pokrywania tych kosztów, dlatego otrzymałem wyższe wynagrodzenie, ale umowa nie przewiduje o ile to wynagrodzenie jest wyższe, czyli ile % wynagrodzenia stanowi pokrycie ryczałtowe moich kosztów. Dla przykładu - sam kontakt z moim pracodawcą stanowi poważne obciążenie w połączeniach telefonicznych z Niemcami. Czy mogę zatem odliczyć kwotę od opodatkowania i od wyliczenia składek dla ZUS, skoro nie prowadzę działalności gospodarczej?

Proszę o pilna pomoc.
« Poprzednia wiadomość   |   Następna wiadomość »
Sortowanie:     Pokaż treść wszystkich   « Najstarsza   Najnowsza »
  • polska umowa zlecenia z pracodawcą zagranicznym !!! ~adamlu, 2009-03-06 03:11