Na skróty

Masz firme?
Masz kredyt do 3 mln z?, bez zaświadczeń.
Sprawdź!

reklama

Forum Marketing, reklama i sprzedaż

Pomysły na promocję firmy i skuteczną rywalizację na rynku.

Autor  |  ~Roberto [62.87.250.*]    2005-10-30 00:34
Czasy już nastały takie, że musimy nieźle się natrudzić aby zaistnieć na rynku. Jak otworzyłem firmę blisko 5 lat temu było znacznie lepiej. Firmy i konsumenci mieli jakby więcej pieniędzy i jakoś to samo z siebie się kręciło.
A dziś musze się posiłkować kolejnymi studiami z zakresu marketingu aby sprostać wymaganiom rynku. Konkurencja wyrosła praktycznie w każdej branży. W większości są to zagraniczne koncerny które mają lata doświadczeń marketingowych. Nie jest łatwo przebić się i wypromować własną markę - szczególnie małym firmom.

Zależy od branży ale wydaje mi się, że w dzisiejszych czasach trzeba jak najwięcej wykorzystywać technologię. Przyspiesza bowiem działanie, i zwiększa ich skutecznośc. Komputer pozwala lepiej i skuteczniej planować i przewidywać. Żeby nie wspomnieć o internecie który jest zbawieniem jeśli chodzi o promocję firmy nie tylko na lokalnym rynku ale w całym braku a także na świecie. Własna strona www kiedyś była jako zbędny dodatek a dziś to potężne narzędzie mogące przysporzyć wiele kontaktów. Oczywiście wykonana w sposób profesjonalny - bo niekiedy strony zamiast dodawać wiarygodności, solidności firmie to czynią wręcz odwrotnie.
Przez 3 początkowe lata działalności nie miałem strony www więc już dziś wiem, że to były 3 lata straty. WWW to bardzo skuteczna forma promocji. Polecam tym którzy sie jeszcze wahają. Oczywiście minie trochę zanim zacznie być znajdywana w wyszukiwarce ale dobra firma da rade wypromowac strone wysoko. Polecam zawsze sprawdzić potfolio firmy - bo istnieje na rynku wiele firm np. często jakiś uczeń siedzi w domu i robi strony. I jak wykona nam stronę to nie tylko może skrzywdzić to reputację firmy, ale sami jeszcze za to mu zapłacimy :)

Niezłą formą promocji jest również dodanie firmy do branżowego katalogu w internecie. Dla małej firmy co prawda problem wydać na reklamę w Panoramie czy pkt kilka tysięcy netto, ale są na szczęście inne serwisy. Polecam poszperać trochę w internecie - bo naprawdę niskim kosztem można wiele zyskać. Ja osobiście przeszukałem wiele katalogów ale najbardziej jestem zazadowolony z www.ikf-polska.pl Serwis wyglada niezle i dobrze rokuje na przyszłość.
Nie polecam zupełnie darmowych serwisów bo nie mają środków na wlasna promocję.
Katalogi tym to stała forma promocji, a nie jak w przypadku np. ulotek reklamowych które znikną po przeczytaniu. Ba! może zostać nawet nieprzeczytana. Wysyłałem ich sporo dodatkowo jeszcze pocztą (kolejny wydatek) więc coś o tym wiem.

Aha. Zapomniałbym dodać o jeszcze jednej zalecie internetu. Jego wykorzystanie to całkiem spore oszczędności :) Rocznie wysyłam kilka tysięcy listów e-mail, a to naprawdę spore oszczędności gdyż nie muszę wysyłać tych informacji zwykłym listem czy też poprzez fax. Łatwo wyliczyć zatem, że nie kosztowałoby to mało.

Oklejenie auta - kolejny całkiem tani sposób na wypromowanie własnej firmy. Najlepiej zacząć od własnego pojazdu i/lub firmowych :) Czasami można zagadnąc też pracowników. Im więcej tym lepiej.

Warto również zainwestować jak już się ma własną stronę www w płatne boksy - czyli coś takiego ze jak potencjalny Klient wpisze przykładowo "rower" w wyszukiwarce to mu się pojawi po prawej stronie nasz płatny boks (Oczywiście te słowa możemy dobrać do specyfiki naszego biznesu). Osobiście polecam usługę boksów reklamowych oferowaną przez onet - ma bardzo dobre warunki cenowe bo 5 groszy za klikniecie. Wp nie polecam bo dużo droższe (4 razy więcej płatne za kliknięcie) a efekt jakby mizerniejszy. Z googl też nie miałem najlepszych kontaktów bo ich wycena mocno kłóciła się z tym co mówiły statystyki. Ale tak to już jest w biznesie.

Zapraszam was do dyskusji. Chętnie skorzystam również z waszych porad.
« Poprzednia wiadomość   |   Następna wiadomość »
Sortowanie:     Pokaż treść wszystkich   « Najstarsza   Najnowsza »