Problem z wysokością stawki ZUS
Autor | ~Piotr [79.186.109.*]
2011-11-25 18:32
Witam
Mój problem jest następujący.
Niedawno wraz z kolegą zarejestrowaliśmy działalność w formie spółki jawnej.
Dzisiaj byliśmy załatwiać sprawy ZUS. I problem jest następujący:
Wspólnik jest pracownikiem w innej jeszcze firmie także u niego sprawa była łatwa tylko składka zdrowotna.
Ja wcześniej nigdzie nie pracowałem i rejestrowałem się jako nowy płatnik składek.
Zgodnie z naszymi informacjami miałem płacić 366 zł składki w związku z tym że nigdy wcześniej nie pracowałem. We wniosku wszystko było poprawnie wypełnione kod tytułu ubezpieczenia był 05 70 0 0 czyli taki jak mi pani w okienku powiedziała jest poprawny dla skorzystania z ulgi, po czym po złożeniu papierów, opuszczeniu ZUS po jakimś czasie dostałem telefon z informacją że jest problem:
Chodzi o to że w związku z jakimiś nowymi zasadami ( tak mi tłumaczyła) od września tego roku jako wspólnik spółki jawnej nie łapie się na ulgi bo nie. I poinformowała mnie że w związku z tym jestem zobowiązany płacić składki w wysokości 890 zł.
I nie wiem co mam z tym zrobić, uczę się jeszcze i działalność w spółce miała być dodatkiem a to 890 zł przeraża mnie bo nie wiem nawet czy będę w stanie tyle miesięcznie zarobić ?
Czy ktoś ma pomysł co mogę z tym zrobić?
Czy może najlepiej jest zawiesić działalność gospodarczą żeby w jakimś sensie uciec od tych składek czy w tym momencie nie mam żadnego wyjścia, czy co jeszcze innego mogę zrobić?
366 złoty było osiągalne prawie 900 już niestety nie.
Z góry dziękuje za pomoc !!
« Poprzednia wiadomość
|
Następna wiadomość »