Na skróty

Masz firme?
Masz kredyt do 3 mln z?, bez zaświadczeń.
Sprawdź!

reklama

Forum Zakładanie firmy

Rejestracja działalności / Wypełnianie wniosku EDG-1

Autor  |  ~JOGG [193.239.80.*]    2010-01-17 14:06
1. W instrukcji wypełnieniania wniosku EDG-1 jest napisane:
"...warto mieć ze sobą tytuł prawny do lokalu, w którym zamierzamy prowadzić działalność, np. wpis księgi wieczystej, kopię umowy najmu, użyczenia, itp..."
Działalność rejestruje na adres zamieszkania/zameldowania, mieszkam z rodzicami, mieszkanie jest na moją mame - czyli jak mam to udokumentować, wystarczy dowód osobisty, czy muszę mieć jakieś potwierdzenie o zameldowaniu z jakiegoś urzędu?

2. Drugie moje pytanie, również dotyczące wniosku EDG-1, chodzi o pkt.19 "Data powstania obowiązku opłacania składek ZUS" - tu mam wpisać datę taką samą jak planowana data rozpoczęcia działalności?

3. Kolejne pytanie związane z EDG-1 pkt.17 i pkt.18, czyli "Przewidywana liczba pracujących" i "Przewidywana liczba zatrudnionych".
Firme rejestruje tylko na siebie i będe prowadził ją sam, później może zatrudnie jedną osobę.
Czyli przy pkt.17 mam wpisać "1" i w pkt.18 "1" ?
Czy mogę wpisać już sobie "górką" np. po 3 osoby i dopóki nie będzie tych osób faktycznie to w żaden sposób mnie to nie obciąży?

4. Kasa fiskalna - czy zamiast kasy fiskalnej może być jakiś program do wystawiania faktur/paragonów i drukarka?

Pozdrawiam
GG
« Poprzednia wiadomość   |   Następna wiadomość »
Sortowanie:     Pokaż treść wszystkich   « Najstarsza   Najnowsza »