ulgowe składki ZUS w połączeniu z umową zlecenie, o pracę
Autor | ~Gosia [83.24.202.*]
2009-08-17 09:15
Witam, mam 24 lata i zastanawiam się nad założeniem jednoosobowej działalności gospodarczej, bez zatrudniania pracowników. Z racji tego, że byłaby to pierwsza działalność, miałabym prawo do zniżek na skadki ZUS przez dwa lata. Co w wypadku, gdybym:
1. w czasie płacenia ulgowego ZUS-u rozpoczęła pracę na umowę zlecenie u innego pracodawcy, z której pracodawca miałby prawo do ulgi w składkach ze względu na mój wiek i fakt nauki. Pracodawca miałby swoją ulgę, a ja płaciłabym tylko składkę zdrowotną? Czy może miałabym wybór kontynuowania płacenia ulgowego ZUS-u, żeby "nabijać" sobie składki ubezpieczenia społecznego (bo z umowy zlecenia miałabym z mojej strony potrącany tylko podatek dochodowy)?
2. w czasie płacenia ulgowego ZUS-u rozpoczęła pracę na umowę o pracę u innego pracodawcy, to czy ulgowe składki ZUS przepadną (i trzeba będzie płacić składki w wymiarze 100%), czy może będzie możliwość ich kontynuowania po rozwiązaniu umowy?
3. czy w czasie płacenia ulgowego ZUS-u mogę bez przeszkód zawierać co jakiś czas umowy zlecenie w związku z pracą dorywczą(jako "ja", a nie jako firma)? Czy może jest jakieś ograniczenie kwotowe? Przyjmijmy, że nie będę już osobą uczącą się, czyli trzeba byłoby pewnie z tego zlecenia odprowadzać składki na ubezpieczenie społeczne. Czy jeśli prowadziłabym wspomnianą działalnosć to musiałabym te składki z umowy zlecenia i tak odprowadzać? Jeśli tak, to czy nawet od niskiej kwoty umowy?
Sytuacje trochę problematyczne;) ale bardzo mnie to ciekawi, bo może za jakiś czas będzie to dla mnie codzienność Pozdrawiam
« Poprzednia wiadomość
|
Następna wiadomość »