Na skróty

Masz firme?
Masz kredyt do 3 mln z?, bez zaświadczeń.
Sprawdź!

reklama

Forum Zatrudnienie pracowników i ZUS

umowa o dzieło a umowa zlecenie

Autor  |  ~Tomasz56 [83.27.13.*]    2009-05-19 07:44
Witam wszystkich -
czy ktoś może mi jednoznacznie poradzić od strony prawnej w następującej sprawie:
- jestem emerytem, osoba która prowadzi działalność gospodarczą (opłaca wszystkie składki ZUS) w zakresie ubezpieczeń majątkowych, przekształca działalność w Agencję Ubezpieczeniową i chce mnie zatrudnić na umowę - i teraz pytanie: na jaką ? umowę zlecenie czy umowę o dzieło? Czy wykonywanie czynności w zakresie ubezpieczeń majątkowych może być zawarte w umowie o dzieło - w umowie o dzieło zawrzemy: konkretną ilość ubezpieczeń, ilościowy rodzaj ubezpieczeń, czas ich realizacji oraz końcowe wynagrodzenie za zawarte ubezpieczenia czyli będzie wykonane konkretne dzieło, czy też wykonywanie czynności ubezpieczeniowych może być tylko zawarte w umowie zlecenia (etat nie wchodzi w grę).
Jak wiadomo w umowie o dzieło pracodawca nie odprowadza składek ZUS-owskich ( będę wykonywał pracę poza siedzibą pracodawcy) natomiast w umowie zleceniu musi odprowadzić ubezpieczenie emerytalne, rentowe, wypadkowe itd. Pani w ZUS powiedziała mi że sądzi iż powinno to być umowa zlecenie - ale nie była absolutnie pewna.
Będę wdzięczny za prawne porady w tym temacie.
Pozdrawiam wszystkich
Tomasz - Wrocław
« Poprzednia wiadomość   |   Następna wiadomość »
Sortowanie:     Pokaż treść wszystkich   « Najstarsza   Najnowsza »
  • umowa o dzieło a umowa zlecenie ~Tomasz56, 2009-05-19 07:44