Na skróty

Masz firme?
Masz kredyt do 3 mln z?, bez zaświadczeń.
Sprawdź!

reklama

Forum Zatrudnienie pracowników i ZUS

wypowiedzenie zmieniające

Autor  |  ~danu_ka [83.22.91.*]    2008-03-23 17:42
Jestem pracownikiem samorządowej instytucji kultury, gdzie od 20-tu lat zajmuję stanowisko specjalisty ds. ... .
Moje stanowisko, kat.zaszeregowania, wysokość wynagrodzenia oraz dodatek funkcyjny w wys. 60% minimalnej stawki wynagrodzenia wynikają z Rozporządzenia Ministra Kultury i Sztuki z dn. 23.4.1999r. w sprawie zasad wynagradz. pracowników zatr. w instytucjach kultury ... (Dz.U. z 1999 nr 45 poz. 446 z późn.zm.)
Obecnie pracodawca chce włączyć mój dodatek funkcyjny do wynagrodzenia zasadniczego, co dla mnie- pracownika będzie mniej korzystne z conajmmniej 2-ch powodów:
1. wysokość dodatku funkcyjnego nie ulega obniżeniu podczas choroby pracownika - wypłacany jest w pełnej wysokości, wynagrodzenie zasadnicze - tak
2. już wkrótce planowana jest zmiana przepisów w zakresie wysokości dodatku funkcyjnego; minimalne wynagrodzenie, od którego jest liczona wysokość dodatku wzrośnie z kwoty
zł 700 do kwoty 1 100.
Pytanie:
1. Czy pracodawca ma prawo w takiej sytuacji na pozbawienie mnie tego dodatku poprzez włączenie go do wynagrodz. zasadniczego?
2. Z uwagi na to, że jest to rozwiązanie dla mnie niekorzystne - mam prawo nie zgodzić się na proponowane warunki.
W jakiej zatem formie pracodawca powinien wprowadzić
w życie takie rozwiązanie? czy powinno to być tzw. wypowiedzenie zmieniające?
3. Czy z racji mojej odmowy mogą spotkać mnie negatywne konsekwencje ?
Uprzejmie dziękuję za wyjaśnienie moich wątpliwości
Pozdrawiam
« Poprzednia wiadomość   |   Następna wiadomość »
Sortowanie:     Pokaż treść wszystkich   « Najstarsza   Najnowsza »
  • wypowiedzenie zmieniające ~danu_ka, 2008-03-23 17:42