Zabezpieczenie akcyzowe
Autor | ~Sydonai [62.121.70.*]
2006-08-01 19:51
Witam!
Moja firma niedawno rozpoczęła swoją działalność.Zajmuje się produkcją wysokiej jakości wyrobów alkoholowych.Po wielu trudach udało mi się uruchomić skład podatkowy.Obecnie staram się znaleźć rozwiązanie, które pozwoliłoby mi uniknąć składania zabezpieczenia akcyzowego w formie gotówkowej,ponieważ w ten sposób zupełnie bezsensownie blokuję sobie środki finansowe,które do tego jeszcze nie "pracują".Ustawa dopuszcza alternatywne formy zabezpieczenia, chociażby w postaci ubezpieczenia.I tutaj zaczynają się schody. Większość banków i ubezpieczycieli zna temat,ale nie są w stanie udzielić takiego ubezpieczenia firmie, która nie posiada historii finansowej (conajmniej dwuletniej)- to się nazywa "wspieranie przedsiębiorczości", czyli hasło, które nie chodzi z ust kadry kierowniczej czołówki polskich banków.Dodatkowo nie są w stanie zrozumieć,że firma nie będzie miała przychodów przez pierwszy rok działalności, ponieważ tyle czasu zajmuje leżakowanie pierwszej partii trunku.No nic, nie przeceniajmy możliwości pojmowania skomplikowanych mechanizmów przez pracowników banku.Najzabawniejsze w tym wszystkim jest to, że polisę chcemy zabezpieczyć nieruchomością, której wartość zostanie wcześniej wyceniona przez biegłego.Jakie jest ryzyko banku???To jeszcze nie koniec. Kapitał firmy wynosi ponad 1.5 mil. zł.Kwota ubezpieczenia potrzebna tylko na rok, wynosi niecałe 220 tys. zł. Na sam koniec pytanie do Was. Czy możecie polecić mi bank lub ubezpieczyciela, który na dzień dobry nie poprosi mnie o wyniki finansowe z ostatnich dwóch lat, a wezmie pod uwagę specyfikę prowadzonej działalności i aktualną sytuację finansową spółki?
Pozdrawiam
« Poprzednia wiadomość
|
Następna wiadomość »