Na skróty

Masz firme?
Masz kredyt do 3 mln z?, bez zaświadczeń.
Sprawdź!

reklama

Forum Zatrudnienie pracowników i ZUS

Zatrudnienie na Umowe Zlecenie, możliwośc odliczenia na firme ??

Autor  |  ~Sliderps [83.4.162.*]    2008-04-12 17:59
witam,

Mam dosyć nie typowe pytanie dotyczące możliwości zwrotu podatku przez pracodawce z tytułu zatrudnienia pracownika na umowe zlecenie bądź umowe o dzieło.
Sytułacja jest następująca:
Przyjmijmy że ja jestem Pracownikiem zatrudnionym na umowe zlecenie(19%?) lub umowe o dzieło(10%), a moj kolega prowadzi firme wiec jest moim pracodawcą (z tego co wiem jest VAT-owcem i prowadzi księge przychodów i rozchodów).
Kolega natomiast pracuje dla naszego szefa, czyli inaczej mówiąc świadczy usługi za które wystawia mu po koniec każdego miesiąca fakture VAT.
Zatem przyjmijmy że świadczył usługi za które na koniec miesiąca wystawił szefowi FV np. na kwote 12 000zł BRUTTO! a w tym 3600zł brutto jest kwota zarobioną przezemnie. Więc jaką faktycznie kwotę powinienem otrzymać ja jako pracownik, czy powinno się kwotę 3600zł pomniejszyć o podatek dochodowy kolegi 22% i wtedy dopiero odprowadzić podatek od zatrudnienia 19% co razem daje kwote na reke jakies 2600zł, czy jak?
Inaczej mowiac czy moj kolega jako pracodawca może sobie np. wpisać w koszty moją wypłatę (mowie tutaj całkiej hipotetycznie) i wtedy nie bedzie musial od tego odprowadzic 19%, wiec zostaje mu to w kieszeni? Inaczej mowiac co moze odliczyc a co nie, jakie korzyscie plyna z tego ze ja jestem pod jego firma zatrudniony (on prowadzi działalnosc jednoosobową,samozatrudnienie) pozdrawiam
« Poprzednia wiadomość   |   Następna wiadomość »
Sortowanie:     Pokaż treść wszystkich   « Najstarsza   Najnowsza »
  • Zatrudnienie na Umowe Zlecenie, możliwośc odliczenia na firme ?? ~Sliderps, 2008-04-12 17:59